راهنمای اپل اپس: بکاپ‌های آیتونز و آی‌کلاود چه تفاوت‌های دارند؟ از کدام یک استفاده کنیم؟

دورانی یکی از عمده‌ترین محدودیت‌ها و نکات منفی درباره‌ی دستگاه‌های مبتنی بر سیستم عامل آی‌اواس این بود که برای تهیه‌ی بکاپ از اطلاعات دستگاهتان٬ تنها راهی که داشتید متصل‌کردن دستگاه به کامپیوتر از طریق کابل یواس‌بی و سپس بکاپ‌گیری توسط اپلیکیشن آیتونز بود. اما با ارائه‌ی آی‌اواس ۵ و به همراه آن معرفی سرویس iCloud بود که این قضیه متفاوت از پیش شد. با استفاده از سرویس iCloud ٬‌ نه تنها قادر به سینک‌کردن برخی از اطلاعات دستگاه‌هایتان با همدیگر هستید٬ بلکه می‌توانید از فضای رایگانی که توسط این سرویس به هر کاربر داده می‌شود برای تهیه‌ی بکاپ از دستگاه نیز استفاده کنید.

اما بکاپ‌گیری با آیکلود و بکاپ‌گیری با آیتونز دقیقاً نتیجه‌ی یکسانی ندارد و محتویات و ماهیت فایل‌های پشتیبان تهیه‌شده متفاوت از همدیگر است. اگر به این مسئله و تفاوت‌های موجود آگاه نباشید٬ ممکن است که اطلاعات خود را در معرض ریسک از دست دادنشان قرار دهید. برای حصول اطمینان از این که اطلاعات آیفون٬ آیپد یا آیپادتا کاملاً امن هستند و هوای آن‌ها را  آنطور که مورد نیازتان است دارید٬ در زیر به بررسی این مسئله که هر یک از این گزینه‌های بکاپ‌گیری چه کاربردی دارند و به چه منظور از آن‌ها استفاده می‌شود می‌پردازیم.

 everywhere_gallery_itunes

بکاپ‌های آیکلود ( iCloud Backup )

iCloud Backup این امکان را فراهم می‌کند که از اطلاعاتتان به صورت بی‌سیم و اتوماتیک داخل اکانت آيکلودتان نسخه‌های پشتیبان تهیه کنید. برای استفاده از این قابلیت هم می‌توانید از طریق فعال‌کردن گزینه‌ی مربوط به آن از تنظیمات مربوط به آی‌دیوایستان پس از وصل‌کردن آن به کامپیوتر اقدام کنید٬ و هم می‌توانید آن را به طور مستقیم از داخل آی‌دیوایستان فعال کنید. برای این کار به بخش iCloud در Settings دستگاه رفته و به پایین صفحه اسکرول کنید. در این قسمت بر روی عبارت Storage & Backup تپ کرده و از پایین صفحه گزینه‌ی iCloud Backup را فعال کنید. پس از فعال‌کردن این گزینه٬ در اولین فرصتی که دستگاهتان متصل به شارژ٬ متصل به وای‌فای و لاک شده باشد عملیات بکاپ‌گیری از دستگاه آغاز می‌شود. البته در صورت تمایل به بکاپ‌گیری دستی در هر زمانی قادر به این کار خواهید بود.

HT1766-ios7-icloud_backup--en

در اکانت آیکلود ۵ گیگابایت فضای رایگان در اختیار دارید. اما در صورتی که نیاز به فضاهای بیشتری داشته باشید٬ در قبال پرداخت هزینه‌های هر یک از سرویس‌ها٬ می‌توانید این میزان فضا را گسترش دهید. این مورد ممکن است زمانی پیش بیاید که فرد بیش از یک دستگاه داشته باشد و ۵ گیگابایت جوابگوی نیاز نباشد.

اگر چه استفاده از این روش و بکاپ‌گیری در آی‌کلاود گزینه‌ی راحت و کم‌دردسری است٬ اما با این حال بکاپی که با این روش گرفته می‌شود همه‌جانبه نیست. این گزینه تنها اقدام به تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان از فایل‌هایی که اپل تشخیص می‌دهد بیشترین اهمیت را دارند می‌کند. این بخش‌ها عبارتند از: گالری٬ اطلاعات اکانت‌های مختلفتان٬ اطلاعات اپلیکیشن‌ها٬ و اطلاعات بخش تنظیمات دستگاه.

بنا بر این تفاسیر و محدودیت‌ها٬ بکاپ از طریق آی‌کلاود در صورتی مناسب و منطقی است که شما بیشتر اوقات دور از کامپیوتر هستید و حجم اطلاعاتی که برای پشتیبان‌گیری در اختیار دارید چندان زیاد نیست.

 

بکاپ‌های آیتونز

شاید فکر کنید بزرگترین از قلم‌افتادگی در بکاپ‌های آی‌کلاود را می‌توان اپلیکیشن‌های دستگاه دانست. اما این طور نیست. همانطور که ذکر شد از اطلاعات اپلیکیشن‌ها بکاپ گرفته می‌شود٬ و در صورتی که بخواهید این بکاپ را بر روی دستگاه ریستور کنید٬ آخرین نسخه‌ی اپلیکیشن‌های خریداری‌شده‌ای که از اطلاعاتشان پشتیبان گرفته شده است از اپ استور دانلود می‌شود. در کنار اپلیکیشن‌ها٬ موزیک‌ها٬ ویدیوها و کتاب‌های نیز وضعیت مشابهی دارند و آن‌ها که با اپل آی‌دی‌تان خریداریشان نموده‌اید از استورهای بخصوص خود دوباره دانلود خواهند شد.

اما موزیک‌ها و ویدیوهایی که با اپل آی‌دیتان خریداری نکرده‌اید چه؟ یا تصاویری که در کمرا رول نگهداری نکرده‌اید٬ اطلاعات تماس‌های دستگاه٬ چیدمان آیکون‌های منوی دستگاه٬ و بسیاری از اطلاعات دیگر. برای بکاپ‌گیری از این اطلاعات٬ و در واقع گرفتن یک بکاپ کامل از دستگاهتان٬ نیاز به استفاده از بکاپ‌های آیتونز خواهید داشت.

به این منظور٬ باید دستگاهتان را به آیتونز کامپیوتر وصل کرده و پس از شناسایی و انتخاب آن٬ گزینه‌ی Back Up Now را انتخاب کنید. همچنین اگر می‌خواهید بکاپ‌های خودکار به جای ذخیره‌شدن در آی‌کلاود٬ در هر بار وصل‌شدن دستگاهتان بر روی کامپیوتر گرفته شوند٬ گزینه‌ی This Computer را از بخش Automatically Back Up انتخاب کنید.

104677-1280

نکته‌ی شایان ذکر این است که این نوع بکاپ از تمامی اطلاعاتتان نسخه‌ی پشتیبان تهیه می‌کند٬ اما شیوه‌ی بکاپ‌گیری برای تمامی اطلاعات یکسان نیست. برای مثال دیتای اپلیکیشن‌ها در داخل فایل بکاپ ذخیره می‌شود٬ اما برای اجتناب از زیادشدن حجم فایل بکاپ٬ از خود اپلیکیشن‌ها به شیوه‌ی سینک و انتقالشان به Library آیتونز پشتیبان تهیه می‌شود. بنابراین برای انتقال کامل اطلاعات به روی کامپیوتر٬ نیاز است که در کنار گزینه‌ی بکاپ٬ گزینه‌های سینک موزیک٬ اپلیکیشن و تصاویر را نیز به تناسب نیازتان فعال و غیرفعال کنید.

پس می‌توان گفت بکاپ‌های آیتونر مناسب زمانی هستند که اطلاعات زیادی برای پشتیبان‌گیری دارید٬ کامپیوترتان در دسترس است و نمی‌خواهید پشتیبان‌گیری از هیچ فایلی از قلم بیفتند.

 

رمزنگاری از بکاپ‌ها

اشاره به این نکته نیز خالی از لطف نیست که از طریق فعال‌کردن گزینه‌ی Encrypt Local Backup در زیر گزینه‌ی This Computer مذکور٬ و سپس تعیین‌کردن یک رمز عبور٬ می‌توانید فایل‌های بکاپی که گرفته می‌شوند را رمزنگاری کنید. در صورتی که در خانه‌تان چندین شخص از یک کامپیوتر استفاده می‌کنند فعال‌کردن این گزینه می‌تواند کمک‌کننده برای حفظ حریم خصوصی باشد. این عمل باعث می‌شود که هیچ کس جز شما و بدون داشتن رمز عبور فایل بکاپ قادر به ریستور کردن آن نباشد.

نکته‌ی جالب در مورد این گزینه این است که با فعال‌کردن آن٬ از پسورد تمامی اکانت‌های موجود بر روی دستگاه نیز بکاپ گرفته می‌شود. در حالت عادی که این گزینه فعال نباشد٬ تمامی اطلاعاتتان در بکاپ خواهد بود اما پس از ریستور این بکاپ٬ مجبور خواهید بود به واردکردن دوباره‌ی پسورد اکانت‌ها در هر بار نخستی که به آن‌ها برخورد می‌کنید. اگر از زمان واردکردن این رمز‌های عبور مدتی گذشته باشد و حضور ذهن در مورد همه‌ی آن‌ها نداشته باشید٬ شاید نقش این گزینه را بیشتر درک کنید.

 

چه گزینه‌ای مناسب برای استفاه است؟

اگر چه هر شیوه به تفصیل مورد بحث قرار گرفت و در پایان توضیحات هر یک نیز موارد کاربری آن را ذکر کردیم٬ ولی همانطور که مستحضر هستید بحث بر روی تهیه‌ی فایل پشتیبان است. به این معنی که اگر محدودیت خاصی در استفاده از هر دو روش ندارید٬ مسلماً از هر دو استفاده کنید تا تجربه‌ی کاملی از حفاظت اطلاعات داشته باشید. از یک سو از راحتی و قابل اطمینان بودن بکاپ آی‌کلاود استفاده کنید٬ و از سوی دیگر هر چند وقت یک بار از همه‌جانبه‌بودن بکاپ‌های آیتونز. در چنین شرایطی خیالی راحت از اطلاعاتتان خواهید داشت.